Insekter som føde og som foder

Insekter som føde og som foder – er det sundt for miljøet? Er det sundt for mennesker?

Vi får emnet belyst af Jørgen Eilenberg, Jægerspris. Han er professor ved institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Han har sendt nedenstående introduktion til foredraget:

Udenfor de vestlige kulturkredse har mennesker flere steder spist insekter som en naturlig del af kosten. Først for nylig er det blevet et emne, vi for alvor har taget ind i Europa.

Egentlig er tanken grundlæggende god: insekter har en god sammensætning af proteiner, fedt, vitaminer mm, ligesom rejer er insekter leddyr, og vi spiser jo rejer, krebs og hummere.

Insekter kan produceres bæredygtigt og skabe vækst både i industrialiserede lande og i udviklingslande, da de ikke kræver så meget plads som f.eks. kvæg og de er langt mere effektive til at omsætte plantefoder til animalsk protein end de mere traditionelle husdyr.

Retter med insekter kan smage rigtig godt, det kan være retter med selve insekterne eller det kan være retter med ekstraherede stoffer fra insekter.

Der er nogle umiddelbare kulturelle udfordringer for os ved at tage insekter ind i køkkenet. Hvad siger Biblen egentlig her? Hvad siger de gamle islandske sagaer?

Kan vi sammenligne med introduktion af sushi, som i starten sikkert også mødte skepsis i Danmark? Og er vi egentlig sikre på, at det er bæredygtigt at producere insekter?

Forskningen i Danmark lige nu fokuserer bl.a. på at opformere udvalgte insekter mere industrielt, og dermed at gøre insekter til ’mini-husdyr’. Som husdyr vil insekter møde en del af de samme udfordringer som traditionelle husdyr, f.eks. er der mikroorganismer, der har specialiseret sig i at inficere insekter. Hvad ved vi om disse mikroorganismer?

I foredraget vil jeg komme ind på alle disse aspekter og håber på en god diskussion.

 

 

Ændringer af mødegange kan forekomme undervejs i forløbet.

  • MødegangDatoTidSted
  • 102.09.201714:30 - 16:00 Elværket
Holdnr.
72-01
Dato
02.09.2017
Ugedag
lørdag
Tidspunkt
Kl. 14:30 - 16:00
Underviser
Ikke oplyst
Adresse
Elværket, Ved Kirken 6, 3600
Lokale
Mødelokale
Holdtimer
6,00
Mødegange
1
Pris (DKK)
75
Almen